W Centrum Kardiologii i Kardiochirurgii w Bielsku-Białej powstała pracownia żywieniowa. Co to oznacza dla pacjentów?

– To znaczący krok w stronę kompleksowej i zindywidualizowanej opieki nad pacjentami, którzy wymagają szczególnego wsparcia żywieniowego w trakcie leczenia kardiologicznego i kardiochirurgicznego – mówi prof. dr hab. n. med. Krzysztof Milewski, dyrektor Centrum Kardiologii i Kardiochirurgii American Heart of Poland w Bielsku-Białej, o nowo otwartej pracowni żywieniowej działającej przy Aptece Szpitalnej. Powstają tam indywidualnie przygotowywane mieszanki do żywienia pozajelitowego, pacjenci korzystają z nich w ramach NFZ.

 

Odpowiednie żywienie pacjentów i ich przygotowanie pod tym kątem do zabiegu operacyjnego jest bardzo ważne. – Często osoby trafiające na blok operacyjny, zwłaszcza z przewlekłymi chorobami, mają obniżony poziom białka, co później w trakcie leczenia i gojenia ran pogarsza rokowanie. Niedostatecznie odżywieni chorzy są bardziej narażeni na powikłania okołooperacyjne. Dlatego istotne jest, by już na etapie kwalifikacji do zabiegu zwrócić uwagę na tak zwaną prehabilitację żywieniową, czyli właściwe przygotowanie dietetyczne pacjenta. Jeśli jednak mamy do czynienia z sytuacją nagłą, kiedy nie ma czasu na wcześniejsze przygotowanie, pacjenta oceniamy jedynie w skalach analizujących ryzyko związane ze stanem odżywienia (NRS – Nutitional Risk Screening oraz SGA – Subjective Global Assessment). A po zabiegu przeprowadzamy badania m.in. poziomu białka, albumin oraz wielu innych parametrów określających stan odżywienia i wdrażamy odpowiednie leczenie żywieniowe. Dzięki uruchomieniu w naszym szpitalu profesjonalnej pracowni żywieniowej, możemy przygotowywać dla takich pacjentów indywidualnie dopasowane worki żywieniowe z gotowych mieszanin sporządzanych przez nasze farmaceutki – podkreśla lek. Małgorzata Kuczera, ordynator Oddziału Anestezjologii i Intensywnej Terapii American Heart of Poland w Bielsku-Białej.

 

– W przypadku dużych zabiegów operacyjnych właściwe odżywianie pacjenta ma kluczowe znaczenie. Odpowiednio zbilansowana dieta wspomaga procesy regeneracyjne organizmu, wpływa na szybsze gojenie się ran i zmniejsza ryzyko powikłań – mówi dr n. med. Witold Gerber, ordynator Oddziału Kardiochirurgicznego AHP w Bielsku-Białej.

 

Żywienie pozajelitowe – na czym polega?

 

Żywienie pozajelitowe, czyli dożylne, polega na dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych bezpośrednio do krwiobiegu. W skład tych specjalistycznych mieszanek wchodzą m.in. białka, tłuszcze, węglowodany, elektrolity, witaminy, mikroelementy oraz odpowiednia ilość wody – wszystko w formie przyswajalnej i gotowej do wykorzystania w procesach metabolicznych. Skuteczne i bezpieczne prowadzenie tej terapii wymaga ścisłej współpracy zespołu specjalistów: lekarzy, farmaceutów i pielęgniarek. Tylko dzięki takiemu interdyscyplinarnemu podejściu możliwe jest ograniczenie ryzyka powikłań, zwłaszcza tych związanych z leczeniem operacyjnym.

 

Zgodnie ze standardami PTF

 

Jednym z istotnych elementów działalności nowo otwartej pracowni jest przeszkolony personel, który sporządza indywidualne dla pacjentów zlecenia lekarskie. Są tzw. worki RTU (ready-to-use), czyli gotowe do użycia, przemysłowo przygotowane dwukomorowe i trójkomorowe opakowania zawierające roztwory glukozy, aminokwasów, a w przypadku trójkomorowych również emulsje tłuszczowe. Zanim jednak zostaną podane pacjentowi, konieczne jest ich odpowiednie przygotowanie – polegające na połączeniu zawartości poszczególnych komór oraz uzupełnieniu ich o dodatkowe składniki, takie jak elektrolity, mikroelementy czy witaminy. W zależności od rodzaju mieszanki, możliwe jest także dodanie wody lub innych komponentów, zgodnie z instrukcją producenta. – Proces ten może być wykonywany wyłącznie przez wykwalifikowany personel farmaceutyczny, co gwarantuje bezpieczeństwo pacjentów. Szkolenia dla personelu apteki na temat aktywowania i suplementowania mieszanin żywieniowych w warunkach jałowych zostały przeprowadzone zgodnie z najnowszymi Farmaceutycznymi Standardami Żywienia Klinicznego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego – zaznacza dr n. farm. Katarzyna Molęda-Krawiec, dyrektor ds. farmacji Grupy American Heart of Poland.

 

Produkcja odbywa się zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, a cały proces realizowany jest w specjalnie przystosowanych pomieszczeniach, z wykorzystaniem jednorazowych materiałów i sterylnych preparatów. Za opracowanie i sporządzanie mieszanek odpowiada zespół farmaceutów.

 

Dzięki otwarciu pracowni żywieniowej w ośrodku American Heart of Poland w Bielsku-Białej, pacjenci wymagający specjalistycznego wsparcia mogą liczyć na kompleksową opiekę dostosowaną do ich indywidualnych potrzeb.