Jesteśmy w okres zwiększonej liczby infekcji dotyczących dróg oddechowych. W tym roku w Polsce mamy wyjątkowo duży wzrost zachorowań na grypę. Nieprawidłowo leczona choroba może powodować wiele powikłań. Jednym ze sposobów jej zwalczania jest profilaktyka. Co zrobić, żeby nie dać się grypie? Radzi doktor Tomasz Stefaniak – lekarz medycyny ogólnej/rodzinnej ze Szpitala im. Matki Teresy z Kalkuty w Drawsku Pomorskim, Grupa American Heart of Poland.
Grypa to wirusowa choroba zakaźna. Wirus przenosi się drogą kropelkową podczas kontaktu z chorym. Na przebieg grypy wpływa patogen, który ją spowodował. Grypa typu B i C jest stosunkowo łagodna u dorosłych. Dużo poważniejszą postać przybiera typ A.
Czy można się przed nią bronić?
– Tak jak w poprzednich sezonach epidemicznych najlepszą profilaktyką zachorowania na grypę jest szczepienie. Coroczne szczepienie zaleca się wszystkim osobom w wieku od 6 miesiąca życia, u których nie stwierdza się przeciwwskazań do szczepienia. Szczepienia najlepiej wykonać przed rozpoczęciem okresu zachorowalności na grypę w danej populacji, optymalnie w okresie od września do października – mówi doktor Tomasz Stefaniak – lekarz medycyny ogólnej/rodzinnej Grupy American Heart of Poland.
Jeśli jednak pacjent z różnych powodów nie mógł zaszczepiony odpowiednio wcześnie, szczepienie można wykonać w dowolnym momencie okresu epidemicznego.
– Do grupy pacjentów którym szczególnie zaleca się coroczne szczepienie przeciwko grypie z uwagi na ryzyko ciężkiego przebiegu choroby i jej powikłań należą dzieci w wieku 6- 59 miesiąca życia , osoby w wieku powyżej 50 roku życia , chorzy (niezależnie od wieku) na przewlekłe choroby układu oddechowego, sercowo-naczyniowego, choroby nerek, wątroby, układu nerwowego, krwiotwórczego i metaboliczne (w tym cukrzycę), osoby z upośledzeniem odporności, kobiety, które są lub będą w ciąży w okresie epidemicznym oraz osoby z otyłością olbrzymią – wyjaśnił doktor.
Naturalnie ważna jest też kondycja naszego organizmu w obronie przed czynnikiem infekcyjnym. Dieta musi być zróżnicowana, należy zapewniać organizmowi odpowiednią ilość witamin i mikroelementów które zapewnią prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego i jego gotowość do walki z czynnikiem infekcyjnym.
– Swoją dietę warto wzbogacić o produkty bogate w witaminę C. Jest ona przeciwutleniaczem, a jej zadaniem jest wzmocnić organizm i wyeliminować toksyny. Warto sięgać po owoce cytrusowe, paprykę oraz zielone i ciemne warzywa liściaste są idealne. Ponadto pokarmy bogate w witaminę A – zabezpiecza podszewkę płuc i gardła, ratując przed infekcjami. Do diety włączmy zielone i ciemne warzywa, żółcie, pomarańcze i czerwienie, a także żywność pochodzenia zwierzęcego, taka jak makrela lub wątroba. Należy również dbać o dostarczenie witaminy B. Działa ona korzystnie na układ nerwowy, zapewnia właściwości immunostymulujące, czyli ma wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego. Zawierają ją pełne ziarna, zielone warzywa, rośliny strączkowe i grzyby.
Istotny w naszej diecie jest również cynk. Wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Cynk zawierają jajka, warzywa i warzywa (takie jak seler, bakłażan lub szparagi), owoce morza i wątróbka – wyjaśnił Stefaniak.
W zapobieganiu przed zakażeniem grypą a także innymi patogenami układu oddechowego należy przestrzegać podstawowych zasad higieny.
– Pamiętajmy o częstym myciu rąk, zasłanianiu ust chusteczką jednorazową podczas kichania szczególnie w sezonie epidemicznym oraz stosowanie jednorazowych masek . Należy unikać dużych skupisk ludzkich podczas.
Na rynku dostępne są suplementy diety podnoszące sprawność układu immunologicznego opartych głównie na bazie preparatów ziołowych, witaminach i minerałach.
– Można się nimi wspomagać, ale musimy pamiętać przede wszystkim o prawidłowej diecie i zdrowym stylu życia . Jeśli chodzi o diagnostykę grypy to od kilku lat stosowane są testy skaningowe tzw. testy przyłóżkowe , pozwalają na bezpośrednią wizualna detekcję antygenu wirusa A i B w ciągu około 15-30m min . Aktualnie dysponujemy testami różnicującymi zakażenie grypy, wirusem RSV i COVIDF-19 – dodał.
Pamiętajmy o czynnikach, które niekorzystnie oddziałują na funkcjonowanie układu odpornościowego m.in. alkohol, papierosy, przetworzona żywność, silny stres, a także nieprawidłowa higiena snu.