Podstawą leczenia dietetycznego, jak również profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych, jest zbilansowana dieta, która powinna zawierać odpowiednie proporcji makroskładników takich jak węglowodany, tłuszcze i białka.
Należy ograniczać w pożywieniu nasycone kwasy tłuszczowe i zastępować je tłuszczami jednonasyconymi i wielonasyconymi (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy).
Należy ograniczać ilość spożywanej soli (< 5 g soli dziennie), nawet niewielka redukcja spożycia soli kuchennej o 1 g/dobę powoduje obniżenie skurczowego ciśnienia tętniczego (SBP) o 3,1 mm Hg u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, do przyprawiania dań można stosować zioła, przyprawy lub np. cytrynę.
Należy spożywać 30–45 g błonnika dziennie, najlepiej pochodzącego z produktów pełnoziarnistych.
Wskazane jest spożywanie ≥ 200 g warzyw (2-3 porcje) dziennie.
Należy spożywać ryby 1–2 razy/tydzień, w tym raz ryby tłuste (np. makrele, sardynki).
Wyniki badań wskazują, że spożywanie ryb przynajmniej raz w tygodniu skutkuje redukcją ryzyka choroby wieńcowej o 16%, w porównaniu z jedzeniem mniejszej ilości ryb. Natomiast spożywanie ryb 2–4 razy w tygodniu obniża ryzyko udaru mózgu o 6% w porównaniu z jedzeniem ryb rzadziej niż raz w tygodniu.
Należy unikać spożywania bezalkoholowych napojów słodzonych cukrem i napojów alkoholowych.